Dé site voor kookliefhebbers

Categorieën

Home / Blogs / Koken wordt steeds leuker

Koken wordt steeds leuker

Koken is toch het leukst wat er is? Of je nu een beginner bent of een ervaring rot in het vak, met koken kun je zeker wel je ei kwijt. Het is toch prachtig om te zien dat je met simpele ingrediënten iets prachtigs kunt voorschotelen. Koken is voor velen een hobby. En voor anderen is het juist een manier om te ontspannen na een drukke en stressvolle week. En weer anderen die voelen zich gewoon thuis in de keuken en vinden het gewoon leuk om te koken.

Hoe dan ook, wat je niveau ook is, je kan altijd nog wat leren op het gebied van koken. Of je nu net je eerste pasta in elkaar hebt gedraaid, of je bent een chef in een driesterrenrestaurant, het leren houdt nooit op. Je komt altijd wel nieuwe ingrediënten tegen die je nooit eerder hebt toegepast, of er zijn weer nieuwe kooktechnieken waar je je in kunt verdiepen. Het leren houdt nooit op. En ook de ervaren rot zal weer even moeten uitproberen, en zal ook heus wel een keer tegen een mislukking aanlopen. Geen enkel probleem, dan probeer je het toch gewoon nog een keer.

Wat je niveau ook is, koken is één van de meest dankbare bezigheden die er zijn.

Meer dan een eitje koken

Iedereen kan wel een eitje koken. Althans dat denkt men dan. Nog steeds zijn er mensen die hun eitje deels rauw afleveren of overkookt. Zelfs in restaurants gebeurt dit, kun je dat geloven? Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je graag iets bijzonders maakt in de keuken. Of je nu voor jezelf kookt, voor je partner of gezien, of voor het etentje met je vrienden, je schotelt graag iets lekkers en bijzonders voor.

Voor jezelf koken

Voor je zelf koken zou eigenlijk het gemakkelijkste moeten zijn wat er is. Je hoeft geen rekening te houden met allerlei wensen en allergieën van anderen. Je weet wat je lekker vindt en welke combinaties top zijn. Het enige van koken voor je alleen is dat je geen stok achter de deur hebt. Sommigen vinden het enorm leuk om te koken, maar als ze dit alleen voor zichzelf moeten doen, dan laten ze het er soms bij zitten. Dan maar niet koken, en gewoon een bordje muesli op de schoot. Dat is ook wel voorstelbaar als je een zware dag achter de rug hebt en erg moe bent. Alleen is koken rustgevend en je krijgt er vaak ook energie van. Daarom zou het zonde zijn om die kans te laten liggen. Verwen jezelf. Schenk er een lekker glaasje wijn bij, als je wijn drinkt uiteraard, en geniet van je eigen kookcreatie.

Koken voor je partner of gezin

Koken voor je partner of gezin is haast een dagelijks terugkerend ritueel. Bij het ene gezin wisselen de partners elkaar af, en bij het andere gezin richt een van de partners zich op het koken. En de ander mag dan uiteraard de afwas doen, dat scheelt ook weer. Koken voor je gezin gaat vaak op de automatische piloot. Al dan niet aan de hand van een weekmenu stel je dagelijks weer een fraaie maaltijd samen. Door de weeks probeer je uiteraard wel de kooktijd zo beperkt mogelijk te houden aangezien er veel andere huishoudelijke zaken dienen te gebeuren, zeker met kinderen.

Voor je partner of gezin koken houdt ook in dat je rekening moet houden met andermans wensen. Geen probleem, want je weet onderhand natuurlijk wel wat de wensen zijn. Maar toch, het kan soms lastig zijn. Zeker als je voor ieder afzonderlijk zou moeten koken, maar dat voorkomen we het liefste uiteraard.

In het weekend is er gelukkig wat extra tijd om te koken en dan kun je je ook wat meer uitsloven in de keuken. In de positieve zin dan. Je hebt dan net weer boodschappen gedaan, hebt wat meer tijd, en vaak heb je dan ook wat extra handjes die je kunnen helpen bij het koken. Dan heb je in het weekend een echt feestelijke maaltijd voor jou en je partner en/of je gezin.

Een etentje met je vrienden

Samenzijn met je vrienden is een leuk sociaal gebeuren. Vaak kom je bij vrienden thuis om een hapje te eten, of komen de vrienden bij jou langs. Je wilt dan wel graag iets speciaals voorschotelen, geen alledaagse pasta, al hoewel dat afhankelijk van de gelegenheid ook zou kunnen gebeuren. Bij het koken voor vrienden is het wel van heel groot belang dat je van te voren inventariseert wat de specifieke wensen en allergieën zijn. Iemand kan allergisch zijn voor noten, of absoluut geen tomaten of vis lusten. Dan zou je maar net een mediterrane visschotel voorbereid hebben. Daar zit je dan, en dan heb je toch wel even een wat ongemakkelijk moment. Vraag het even van te voren en er zijn dan geen verrassingen.

Koken voor vrienden is vaak een avondvullend programma. Leuk is als je een open keuken hebt, of een grote woonkeuken, zodat iedereen samen is terwijl je aan het koken bent. Je bent dan als kok ook onderdeel van de avond en staat niet alleen in een apart keukentje in je eentje te koken. Dat is voor je vrienden ook minder gezellig.

Als er vrienden langskomen om te eten is het vaak wel leuk, tenzij iedereen geheel onthoudend is wat natuurlijk ook heel goed kan, om een goede fles bijpassende wijn te selecteren. Vaak weet je zelf wel op basis van je ervaringen welke wijn er het beste past bij een bepaalde maaltijd. Als het iets nieuws is, dan staat er vaak bij het recept wel, welke wijn er het beste bij past. Zo niet, dan kun je natuurlijk altijd naar de plaatselijke slijterij gaan, en daar advies in te winnen. Dan weet je zeker dat je met de vakkennis van een slijter een bijpassende wijn erbij hebt.

Kookgerei basics

Om goed te kunnen koken heb je natuurlijk wel enige keuken basics nodig. Denk aan snijplanken, een messenset, potten, pannen en voldoende keukengerei zoals prikvorken, grote lepels en mengkommen. Maar hoe verder je gaat, en hoe gemakkelijker je het jezelf wilt maken, hoe meer kookgerei basics je nodig zult hebben. Dan is het nog maar net de vraag of je dan nog over kookgerei basics kunt spreken. Maar denk bijvoorbeeld aan een thermometer, een knoflookpers, een snelkookpan, fileermessen, braadsledes, en noem verder maar op.

Wat koop je dan, en waar koop je kookgerei basics? Het is belangrijk om kwaliteit te kopen. Geen goedkope meuk, tenzij je zeker weet dat je iets maar een keer gaat gebruiken. Maar als je kookgerei vaker gebruikt, kies dan iets goed. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Maar als je wat goeds uitkiest, dan zal je het ook vaak met plezier gebruiken. Als iets niet lekker in de hand ligt, het niet goed snijdt, dan zal het een paar jaar verloren in een keukenlade liggen, voordat je het uiteindelijk weggooit. Dat zou zonde zijn, want in de tussentijd had je dat heel goed kunnen gebruiken, maar je hebt geen nieuwe willen kopen, omdat je er al eentje had.

Daarnaast is het ook prettig om de kookgerei basics in de zelfde stijl te selecteren. Daarom koop je een en ander liefst tegelijkertijd, zodat je alles van dezelfde collectie hebt. Maar ook al is het slechts alleen dezelfde kleur, dan heb je alle kookgerei wel enigszins in dezelfde stijl. Anders wordt je keuken ook een ratjetoe aan allerlei bonte kleuren keukengerei. Als je daar van houdt, prima, maar het geeft vaak een wat rommelige indruk. En je weet, het oog wil ook wat.

Keukenapparatuur voor de keuken

Als we het over keukenapparatuur in de keuken hebben gaat het over machines, het hart van je keuken. Een broodbakmachine om heerlijk brood te maken, een gourmetstel om gezellig samen aan tafel te bakken en braden, snijmachines om al je ingrediënten voor te bereiden, airfryers om gezond te koken, en handmixers of een lekkere puree te maken. Met machines maak je je kookleven een stuk eenvoudiger, en dat maakt het ook een stuk leuker. Tenzij je hakken en choppen een leuk klusje vindt natuurlijk. Maar zo heb je veel meer tijd over om je op je creatie zelf te richten, of op het presenteren van je gerecht. Zo maak je je gerechten nog beter, lekkerder en mooier.

Wat betreft keukenapparatuur in de keuken is er heel veel keuze. Ga je voor de duurdere A-merken of goedkope merkloze apparaten. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. De een zweert bij merkproducten, de ander koopt alleen maar keukenapparatuur van 1 merk, en de ander gaat weer voor de goedkope keukenapparatuur. Goedkope apparatuur is niet slecht. Goedkoop is duurkoop wordt er wel eens gezegd. Maar dit gaat niet altijd op. Er zijn hele prima instapmodellen die heel lang meegaan en hun werk gewoon goed doen. Meestal zijn het niet de mooiste keukenapparatuur modellen, maar wat maakt dat uit. Merk keukenapparatuur ziet er dikwijls wat fraaier ontworpen uit, en je weet dat het merk ergens voor staat. Kwaliteit en service staan vaak hoog in het vaandel. Als een apparaat dan kapot gaat, dan weet je zeker dat je onder garantie valt, en nieuwe keukenapparatuur ter vervanging krijgt.

Keukenapparaten maken koken een stuk leuker

Kortom, keukenapparaten maken koken een stuk leuker. En koken was al ze leuk. Neem daarom gerust de stap om de keukenapparaten te kopen die je nodig hebt. Stap voor stap natuurlijk, je hoeft niet alles in een keer te kopen. Je moet immers ook wennen aan keukenapparaten, en je wilt toch niet dat je nieuwe keukenapparaten ongebruikt in je keuken staan. Begin daarom bij de keukenapparaten die je het hardst nodig denkt te hebben. Als je daar nu eenmaal handig mee bent, dan kun je besluiten om een van de andere keukenapparaten te kopen die je nodig hebt. Zo wort koken steeds een stukje leuker.

X
X